Eva-Maria Schön (DE) is zeer bedreven in het aanbrengen van 'Tusche' (inkt) op glad papier.
In 1993 is het boek 'Handvokabular' met afbeeldingen van met vingers en hand geschilderde elementen uitgegeven – telkens twee naast elkaar, als 'Doppeltstücke'. Inderdaad zijn de elementen ook herkenbaar in grotere composities gebruikt. Haar schilderkunst werd een taal, inzetbaar. En tegelijk ontstond in het kijken het plezier van het vergelijken. En er is nóg iets bijzonders: mensen geloven niet dat een werk met de vingers is geschilderd: is het een foto van een schelp? of een prent? van een onderzees weekdier?… Eva-Maria kan daar op haar beurt van genieten. (Overigens zijn er ook fotogrammen gemaakt – met vingerbewegingen en lichtmomenten in een andere 'Flüssigkeit', namelijk ontwikkelaar.)
Gaandeweg is niet alleen het formaat van de schilderingen vergroot (tot max. 1 x 0.70 m. of groter in wandvullende installaties, met naast elkaar geplaatste beschilderde papieren), maar ook haar 'hand' is 'extended': de beweeglijke, vaak ritmische, bewegingen zijn eveneens met een in inkt gedoopt paletmes geschilderd. Deze werken hebben een abstracte, architecturale uitstraling. Sinds een aantal jaren 'verlengt' Eva-Maria Schön haar hand ook met een blaastechniek, door in de nog natte inkt een vorm blazen. In de serie 'Zu Zweit Sein' (niet te vergelijken met de 'Doppeltstücke') schilderde zij tijdens de Lockdown, een 'vriendenkring'. De hoofden met hand, vinger en kwast; de ogen en mond zijn in de natte inkt 'geblazen'. Het blazen bestaat ook in werken zonder zonder figuratie.
Los van de formele kanten en de evidente relatie met de natuur, zijn er ook kunsthistorische referenties. Olphaert den Otter wijst in zijn tekst over de leporello 'Daumen und Farben', 2020 (35 x 25 cm., zeven vouwen, totaal b. 2 m.) op de grisaille (wit in wit en grijs geschilderd) met suggestie van drie dimensies. Daarover heen zijn de kleuren geschilderd – duur, puur, spaarzaam en fris. Dit heet de 'glacis'-techniek, zoals bijvoorbeeld ook door Buonarotti en Botticelli toegepast. Verder gebruikt Eva-Maria Schön binnen haar fotografie beeldmateriaal, vooral plantaardige tekeningen van rond 1900, van Ernst Haeckel. En brengt zij schilderkunstige elementen aan, op door haar gemaakte foto's van de plantenfoto's en foto's van plantenverzamelingen door Karl Blossfeldt (na 1900). Het Blossfeldt-werk van Eva-Maria Schön wordt in de zomer van 2021 in de Pinakotheek München samen met de foto's van Blossfeldt tentoongesteld. Op 3 december j.l. is aangekondigd dat aan Nora Schattauer en Eva-Maria Schön samen de 'Fritz-Winter-Preis' wordt uitgereikt voor de consequente en intensieve wijze waarop zij, steeds vernieuwend, met de thematiek kunst en natuur omgaan. In het Ottoneum in Kassel volgt een expositie.
Kunstenaarspagina Eva-Maria Schön