間 Ma concerten
Het Japanse concept van Ma wordt beschreven als een pauze in de tijd, een interval of leegte in de ruimte. Ma is de fundamentele tijd en ruimte waaruit het leven moet groeien. (Kiyoshi Matsumoto) In de muziek komt men Ma in de stilte tussen de klanken en muziekfragmenten tegen. Vanuit de stilte verandert de focus van tijd en ruimte.
Met onze instrumenten - cello, stem en kleine objecten gaan wij improviserend een auditieve omgeving vormen van herkenning en associaties en die de fantasie voedt. De amerikaanse accordeoniste en componiste Pauline Oliveiros heeft het in haar werk "deep listening" over het met aandacht luisteren naar klanken en geluiden, zonder erover de oordelen. Het is een vorm die ook meditatieve en rituele technieken toelaat. Het inzoomen geeft mogelijkheid nieuwe denkgebieden en nieuwe manieren van verbinding(en) te ontdekken.
Afwisselend met deze improvisaties zullen ook composities uit verschillende muziekperiodes gespeeld worden die in het Ma concept passen. Werken zoals 'ear for EAR', 'Sonnekus', 'Die meisten Sachen macht man selten' Jürg Frey, 'Etudes Boreales' van John Cage, 'Tonic meditations' van Pauline Olivieros, werk van Luciano Berio, uit de Cello-Suites van Johann Sebastian Bach en 'O rubor sanguinis' van Hildegard von Bingen.
In onze reeks Ma concerten willen wij het publiek de ruimte geven een persoonlijke innerlijke reis aan te gaan. Wij hebben hiervoor twee ruimtes gevonden die uitnodigen om stil te staan en de bijzondere akoestiek van de ruimtes te ervaren.
[hierin zijn wij variable en gaan het per samenwerking bespreken: Een bijzondere toevoeging lijkt ons de mogelijke, uiteraard vrijwillige participatie van het publiek: via hun mobiele telefoon kunnen zij tijdens het concert een woord of korte zin aan de musici communiceren, waaruit zich de laatste improvisatie zal ontvouwen. Wij willen experimenteren met ongebruikelijke concerttijden, zo zullen twee van de concerten voor 9 uur in de ochtend beginnen, voordat de werkdag begint en de andere twee tussen de middag als een soort lunchconcert.]
Cora Schmeiser – zang en objecten
Lucija Gregov – cello en objecten
Nina Hitz – cello en objecten
Emma Houston – objecten, publieksparticipatie en logistiek op de locatie