5 maart - 12 juni 2016, Ladekastproject, curator Liesbeth den Besten:
‘ Sieraden / Archief van Schone Voorwerpen ’ • zondag 8 mei 2016, 14 uur rondleiding
Dinie Besems, Liesbet Bussche, Nicolas Cheng/Beatrice Brovia Lin Cheung, Manon van Kouswijk, Benjamin Lignel, Suska Mackert, Ruudt Peters, Robert Smit, Alejandra Solar
Ruudt Peters, hardstenen stèle en vijf hardstenen broches.
Lin Cheng, jade speld, enkele teksten en print zelfportret met tattoo.
Beatrice Brovia / Nicolas Cheng, vier zilveren spiegel objecten uit de serie Conversation Piece, elk A4.
Suska Mackert, ‘Eine Ordnung des Glanzes Glauben’, 2016
Alejandra Solar, installatie met tekeningen en broches in print/edelsteen.
Robert Smit, installatie met 10 broches ‘Letter to Madonna delle Dolomiti’.
Dinie Besems, armband 2016, met robotje, kan rondlopen
Dinie Besems, halskettingen glaskralen/textiel, met teksten van Gerbrandy (o.m. 'dat er geen')
Robert Smit, installatie met drie krijttekeningen, 1981 en 1981-2016 (afdruk), papier, sepia, elk 65 x 49,5 cm., in map - zwart, grijs, bruin
Liesbet Bussche, blauwdrukken ’11 Pieces of Jewelry Every Woman should Own’ (According to the Gemmoligical Institute of Amercia), 2015, watercolor, paper, blueprint (cyanotype proces), opl. 3, 70 x 50 cm.
Ben Lignel, installatie met cassette broches en poster ‘Page 5: Hello! My name is W’, 2009, 48 x 33 open.
Archief van Schone Voorwerpen
Van oudsher creëert de edelsmid voorwerpen van edele metalen: sieraden en kleine, of imposante, gebruiksvoorwerpen en tafelgerei. In Engeland noemt men fraai uitgevoerde tafelstukken vaak conversation pieces, maar het Nederlandse woord blikvanger, dat minder vaak gebruikt wordt, is een waardevol equivalent. Ook Objets de vertu, kleine voorwerpen van vaak kostbare materialen, zijn blikvangers. Ze zijn bedoeld om te verlokken, de blik gevangen, en de aandacht vast, te houden.
De schone voorwerpen die in de ladekast bijeengebracht zijn, kunnen als hedendaagse Objets de vertu beschouwd worden. Ze zijn lang niet allemaal van kostbare materialen gemaakt maar een synthetisch materiaal, tin, kralen of een mineraal wint aan kostbaarheid door de verfijnde bewerking van de kunstenaar die het gemaakt heeft.
Het archief van schone voorwerpen laat zien hoe de edelsmid van ambachtsman tot sieraadkunstenaar of -vormgever geëvolueerd is. Edele metalen worden slechts sporadisch gebruikt maar als ze gebruikt worden is dat niet voor niets: ze moeten onze blik en aandacht vangen en vasthouden, of ze zijn de dragende constructie van een stuk. De 11 deelnemende kunstenaars vulden hun lade(n) met twee- en driedimensionale objecten. De prints, tekeningen, druksels, en posters hebben verschillende functies: het kan een illustratie zijn, of een zelfstandig werk, soms is het een schets die als inspiratiebron diende. De thema’s die de kunstenaars aanroeren tonen een diepe verwevenheid met het sieraad in al zijn connotaties: de etiquette (Bussche), de ketting (Kouswijk), macht (Lignel), de speld (Cheung), herinnering (Bussche), het patroon (Solar), conversation pieces (Cheng/Brovia) en het geloof (Mackert). Maar ook de muze (Smit), poëzie (Besems) en alchemie (Peters) dienen tot inspiratie.
Liesbeth den Besten